Site pentru Hepatita C

Hepatita B

Informatii, discutii despre Hepatita B
Acum este 16/04/2014 21:56

Ora este UTC + 3




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Regim alimentar in ciroza hep
MesajScris: 05/06/2007 11:03 
Membru
Membru

Membru din: 10/03/2007 18:06
Mesaje: 125
Indicatii de regim alimentar in cirozele hepatice


Ciroza hepatica reprezinta stadiul evolutiv al bolilor hepatice cronice cand leziunile hepatice sunt ireversibile.

Cele mai frecvente cauze ale cirozelor hepatice sunt virusurile hepatitice B si C si alcoolismul. Orice consumator cronic de alcool are riscul de a dezvolta mai devreme sau mai tarziu ciroza hepatica, iar femeile au risc mai mare decat barbatii.

Ce inseamna consum cronic de alcool ?

60 g alcool/zi pentru barbati (1,5 l bere = 0,6 l vin = 120 g rom = 140 g vodca)
20—40 g alcool/zi pentru femei (0,5 l bere = 0,3 l vin rosu = 200 g lichior)

Ciroza compensata nu necesita un regim alimentar deosebit.


Ce este obligator insa in acest stadiu ?


Interzicerea oricarui consum de alcool si asigurarea unei alimentatii sanatoase.
Alimentatia sanatoasa inseamna ratie alimentara care sa asigure necesarul energetic al organismului, sa contina toate principiile nutritive (proteine, grasimi, glucide) si sa fie bine tolerata. Cu alte cuvinte, mancati suficient, alegeti alimentele proaspete (evitati pe cat posibil alimentele conservate altfel decat prin congelare), fructele, legumele in functie de toleranta digestiva (evitati alimentele care observati ca va dau greata, balonari, diaree sau constipatie) si nu consumati nici o picatura de alcool (bere, vin, tuica, vodca etc., chiar daca este "naturala").
Metodele de preparare ale alimentelor care necesita grasimi multe (prajelile) sau din care rezulta produsi toxici (gratar) sunt mai rau tolerate. Sunt de preferat alimentele gatite prin fierbere, la cuptor, microunde, in vase sub presiune sau in folie de aluminiu, mai putin cele prajite sau inabusite.

Ciroza decompensata este stadiul cand sunt prezente icterul, ascita, edemele, scaderea ponderala, varicele esofagiene, encefalopatia hepatica (scaderea memoriei, somnolenta, dezorientare, confuzie). In aceste conditii, la masurile anterioare se impune:
1. restrictia consumului de proteine si alegerea corecta a tipului de proteine
2. suplimentarea aportului energetic
3. reducerea consumului de sare
4. reducerea cantitatii de lichide
5. aport crescut de potasiu
6. aport crescut de fibre alimentare

Proteinele sunt constituentul de baza al celulelor organismului, iar viata fara proteine nu este posibila. 1g de proteine contine 4 Kcalorii.
In cirozele decompensate consumul mare de proteine poate determina aparitia encefalopatiei, motiv pentru care in aceasta etapa consumul lor va trebui redus de la 60—80 g/zi (cat este permis in stadiul compensat) la 30—50 g/zi sau mai putin.
— Alimente bogate in proteine: carne si preparate de carne, peste, oua, lapte, branza.
— Alimente sarace in proteine: ulei, unt, margarina, zahar, fructe, legume, fainoase.

Este important sa retineti:

— unele proteine sunt "mai bune"(cele vegetale si din produsele lactate) iar altele sunt "rele"(cele din produsele de carne, oua, peste) deoarece sunt mai toxice.
— puteti sa diminuati efectul toxic al proteinelor evitand constipatia (consumati alimente care contin fibre alimentare sau folositi intermitent lactuloza)
Alimente cu continut crescut de fibre: paine neagra, intermediara, fructe, cartofi, orez.


Supliment energetic.

Majoritatea pacientilor cu hepatopatii cronice au o dieta gresita. Frica de a manca ceva interzis si dietele excesiv de restrictive sunt cele mai frecvente cauze ale subnutritiei (scaderea progresiva in greutate) pacientilor cirotici. Scaderea in greutate se produce mai ales prin reducerea masei musculare si nu atat a tesutului adipos. Surplusul ponderal usor nu trebuie corectat ci chiar incurajat.

Retineti:
— in cazul aparitiei edemelor si ascitei necesarul energetic al organismului este mai mare.
— aportul energetic redus poate favoriza aparitia encefalopatiei.
— valoare energetica mare au glucidele si lipidele.

Glucidele (carbohidrati) reprezinta cea mai importanta sursa de energie pentru organism: 1 g de glucide contine 4 Kcalorii.
— Alimente bogate in carbohidrati: zahar, dulceata, gem, miere de albine, paine, fainoase, fructe dulci, lapte, starch, legume, cartofi.
— Alimente sarace in carbohidrati: unt, margarina, ulei, carne, peste, branza.
Consumul de glucide va fi limitat numai in cazul aparitiei diabetului zaharat.

Lipidele (grasimi) —1 g lipide contine 9 Kcalorii.
— Alimente bogate in lipide: unt, margarina, ulei, maioneza, carne, branza, smantana, frisca.
— Alimente sarace in lipide: zahar, paine, fructe, legume.
— lipidele sunt necesare pentru absorbtia vitaminelor A, D, E, K.
— grasimile de origine animala au continut mare de proteine (care trebuiesc evitate in cazul encefalopatiei). Alegeti grasimi vegetale.
veti limita consumul de grasimi numai in caz de intoleranta digestiva sau colesterolemie mare (exceptionala insa la pacientii cirotici).

Sodiul
Limitarea consumului de sodiu (sare) este elementul de baza al tratamentului ascitei si edemelor.

Retineti:
— Nu exista aliment fara sare; trebuie alese insa cele care au un continut cat mai mic.
— Alimentele de origine animala au in general continut mai mare de sare decat cele vegetale.
— Puteti sa supliniti oarecum lipsa sarii si sa va faceti masa mai apetisanta adaugand suc de lamaie, ceapa, lamai, marar, patrunjel, sare fara sodiu.
— Orice incercare de tratata ascita si edemele va fi fara rezultat daca nu limitati consumul de sare.
— Consumati alimente proaspete sau congelate (alte metode de conservare presupun utilizarea sarii)
Alimente cu continut mare de sare: concentrate de supe (Delikat, Vegeta etc), muraturi, alimente semipreparate, masline, alimente conservate altfel decat prin congelare, mustar, apa minerala. Nu uitati de bicarbonatul de sodiu, folosit deseori pentru arsurile din piept, care contine mult sodiu.

Potasiul se pierde din organism in timpul tratamentului diuretic si trebuie suplimentat in mod obligatoriu medicamentos (clorura de potasiu) sau prin alimentatie.
Alimente bogate in potasiu sunt in general legumele (cartofi, spanac, rosii, ciuperci) si fructele (piersici, caise, banane, fructele uscate, sucurile proaspete de fructe).
Astenia, oboseala importanta, crampele musculare (carceii) semnaleaza lipsa potasiului.

Consumul de lichide trebuie limitat la 500-1000 ml/zi atunci cand sunt prezente edemele si ascita.

Atentie: fructele, legumele, supele, laptele, iaurtul au continut mare de apa. Nu uitati sa adaugati si acestea la apa si ceaiul pe care il beti.

Nu uitati: daca aveti varice esofagiene nu consumati alimente care le pot leza: grisine, stiksuri, cartofi prajiti, paine sau carne uscata etc.

Regim cu 80 g proteine:

Mic dejun: 1 00 g paine + 20 g unt + 25 g gem + 30 g preparat de carne (sunca de Praga, crenvurst) + cafea sau ceai cu zahar

La ora 10: 150 g iaurt + un fruct

Pranz: 200 g cartofi sau orez + 250 g legume + 100 g carne + 10 g ulei + 120 g pandispan cu frisca

La ora 17: 100 g chec sau prajitura cu fructe.

Cina: 100 g paine + 20 g unt + 30 g carne + 40 g branza grasa + 100 g salata + un fruct

Regim cu 60 g proteine si restrictie de sare

Mic dejun: 100 g paine + 20 g unt + 25 g gem + 30 g carne de vita + cafea sau ceai cu zahar si lapte

La ora 10: un mar

Pranz: 200 g cartofi sau orez + 250 g legume + 15 g proteine (75 g cotlet de porc, sau 150 g fructe sau 20 g branza grasa sau smantana sau 150 g peste) + 10 g ulei

La ora 17: 150 g iaurt cu fructe

Cina: 100 g paine + 20 g unt + 50 g branza grasa (sau 100 g salata) + o banana sau alt fruct

Regim cu 40 g proteine si restrictie de sare

Mic dejun: 100 g paine + 20 g unt + 25 g gem + 20 g miere + cafea sau ceai cu zahar si lapte

La ora 10: un mar

Pranz: 200 g cartofi sau orez + 250 g legume + 6 g proteine (20 g branza grasa sau smantana sau un ou sau 150 g fructe sau 40 g peste) + 10 g ulei

La ora 17: 150 g fructe

Cina: 100 g paine + 6 g proteine (20 g unt + 50 g branza grasa sau 100 g salata) + o banana sau alt fruct


Sus
   
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 3


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Mergi la:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România